Monday, March 14, 2016

Sakit : Wordpress backupSudah seminggu aku batuk. Lepas demam last weekend. Sangat sulit nak siapkan kerja… kerja yg sangat urgent. Mencabar kesabaran dlm minggu yg sangat hectic ni. Muncul persahabatan yang baru… Ringkas dan sopan. Begitulah yg boleh aku katakan buat masa ni. Menasihatkan dengan lembut. Bertanya dengan mudah. Justeru aku tak menganggapnya satu beban. Malah menyenangkan.
Semalam aku ke klinik. Mungkin kerana tekanan yg dialami sejak akhir2 ni, aku menjadi makin degil. Degil dengan diri sendiri. Atas nasihat, aku kuatkan juga hati untuk ke klinik. Mujurlah housemate dengan murah hati offer utk hantarkan.

Saat menunggu giliran, datang seorang perempuan akhir 20an- mungkin?, duduk di kerusi bertentangan. Seorang budak tidur disisinya. Dia senyum, aku senyum. Sambil menunggu aku berbual dgn housemate. Tiba-tiba aku nampak perempuan tu menyapu airmata. Dia menangis dengan kuat. Tersedu-sedu. Aku terkejut… juga simpati. Beban apakah yg dia pikul sehingga airmata pun x mampu ditahan? Aku bersyukur… kerana beban yang aku pikul belum lagi membuatkan aku menangis di tempat umum. Alhamdulillah, Allah menguji seseorang, sesuai dengan kesanggupannya…

Hari ni aku ke opis juga. Walaupun pg tadi perut terasa sangat mual. Pening yang teramat. Aku kena kemaskan meja. Bilik kami yg luas akan direnovate. Aku kena kemaskan barang-barang. Tak mahulah pula menyusahkan teman2 sepejabat. Tapi yg berlaku? Aku akhirnya tidur di bilik rehat sehingga pukul 11. Hehehe.. Alhamdulillah kepala beransur segar selepas tu. Bolehlah sambung keje dan mula kemas barang. Lansung saja menulis entry di sini.

Dengan kesakitan manusia akan menghargai kesihatan. Menghargai diri sendiri.. Juga lebih bersyukur atas kurniaan. Dalam tempoh masa yg ada, perlulah lebih menjaga diri… kerana… sampai bila kita mahu hidup?

About this entry

No comments:

Post a Comment